onsdag 26. september 2018

Lemis VingeTee!

Her kommer tutorial og bilder av min nye kortermede topp kalt VingeTee. 

Navnet har den fått grunnet de litt spesielle foldene på skuldrene :) 
Begynn med å lese HELE tutorialen før du fortsetter!
1. Når du har kjøpt og lastet ned mønsteret bør du følge min veiledning for Hvordan printe som du finner her
2. Last ned mønsterdelene fra mailen du mottar etter kjøp.
3. Lagre filene på din pc, OneDrive eller Dropbox. Slik unngår du å miste filene, og du kan printe de om og om igjen om dette skulle behøves.
4. Skriv ut mønsterarkene, husk å huke av for Faktisk størrelse, print først siden med kontrollruta som skal måle 50x50mm.
5. Stemmer ruta kan du printe de resterende arkene, trimme en kortside og en langside og tape arkene sammen. Legg merke til at rutene mellom arkene også skal måle 50x50mm, da er mønsteret tapet korrekt!


6. Før du tegner av den størrelsen du ønsker sy kan det være en fordel å måle seg selv eller den som skal ha det ferdige plagget. Målene du bør ta er:

  1. under bryst
  2. på bryst
  3. magemålet ved navlen
  4. hoftemål
  5. rygglengde


Målene du finner sammenligner du ved å måle direkte på mønsterdelene, og ha i minnet om du ønsker et tettsittende eller løst plagg. Plagget er ment å sys i en bomullsjersey med 5% tilsatt elastan eller lignende. 


7. Husk at mønsterdelene er inkludert sømmonn tilpasset en overlocksøm, bruker du en vanlig symaskin bør du da øke sømmonnet tilsvarende bredden på sømmen du liker.
8. Velger du å sy fronten delt, må det legges til sømmonn på både øvre og nedre stykke der du delte! 


9. Første vi begynner med er å brette foldene på skuldrene, disse er ikke merket opp, men er veldig enkle å brette. Det skal brettes tre brett og denne filmen viser deg hvordan dette gjøres:
10. Når leggene er limt, og delene sydd sammen som på videoen, skal vi sy sammen fremdelen og bakdelen i skuldersøm. Her kan du velge å vente med ene siden og du ønsker å kante halsen. Du kan og velge å sy på ribbkant i halsen, men vær obs på at halsen da vil bli trangere. 

11. Når du har kantet halsen og sydd sammen andre skuldra, kan du kante eller sy på ribb på ermeåpningene. Her er det og fint å prøve ulike måter for ulike uttrykk. Jeg velger å kante ermeåpningene eller å sy på ribbkant på 5cm høyde x ca 2cm kortere lengde enn ermets åpning. Du kan og velge å brette inn kanten og sy den fast med tvillingnål eller annen stretchsøm, for eksempel coversøm. 

12. Når ermene er ferdig kantet kan vi sy sidesømmene. Begynn med ene sidesømmen om du skal kante nederkanten. Lengden er tilpasset kantbånd nederst, men hva man tenker gjøre bør man ha bestemt før man klipper ut stoffet, slik at man har lagt til lengde for oppbrett, eller tatt av lengde for bred ribb. Det er her viktigheten ved å MÅLE kommer inn! 

13. Fest tråder, sy ned sømmonnet. Jeg gjør det ved å sette maskinen på trestegssikksakk uten stinglengde, og syr litt att og frem. ser ut som rettsøm, men myye enklere. Gratulerer med ny topp!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar